Нов трус в съдебната система. Шефката на Софийската районна прокуратура Невена

...
Нов трус в съдебната система. Шефката на Софийската районна прокуратура Невена
Коментари Харесай

Шефката на Софийската районна прокуратура и четиримата ѝ заместници подадоха оставки

Нов трус в правосъдната система. Шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и четиримата ѝ заместници подадоха оставки, осведоми NOVA.

Това се случва броени дни, откакто изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, съпроводен от още 21 прокурори, влезе в Софийската районна прокуратура. Той разпореди цялостна инспекция на работата на районните прокурори поради делата на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Според информацията Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Коюмджиев са поискали сами да бъдат от освободени. Причината е, че се разграничават точно от дейностите на Зартова. В молбата, с която разполагаме, написа още, че четиримата поддържат напъните на изпълняващия длъжността основен прокурор за промени в Прокуратурата.

За коментар потърсихме и Невена Зартова, която съобщи, че също не е осведомена с хвърлените оставки на заместниците ѝ. 

Документът за оставките е входиран в деловодството на Висшия правосъден съвет. Възможно е той да бъде прегледан още през днешния ден, по време на съвещанието на Прокурорската гилдия.

Още през лятото на предходната година Борислав Сарафов изиска оставката на Невена Зартова поради двойно ликвидиране в Лозен, за което беше арестуван Чавдар Бояджиев. Тогава Сарафов назначи цялостна инспекция на районния прокурор на София. Установи се неритмичност или неупражнен ефикасен контрол над наблюдаващите прокурори. Заради тези резултати Сарафов изиска Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане против Зартова. Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет образува, само че то към момента не е завършило и е висящо. 

На 9 февруари 21 прокурори, отпред със Сарафов влязоха в СРП на инспекция по отношение на неприятни практики при разпределението на делата. 

Сарафов подреди и да се извърши проверка на всички каузи, свързани с убития Мартин Божанов. Справка на прокуратурата сподели, че името му е забъркано в общо 25 каузи и преписки през годините, като огромна част от тях са били в Софийската районна прокуратура.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР